Socializarea este deosebit de importantă pe măsură ce persoanele dragi nouă înaintează în vârstă. Pe lângă faptul că le oferă acestora șansa de a-și exprima părerea, de se distra și de a-și menține legăturile de prietenie, le menține totodată implicate și active. Pentru a beneficia de socializare, persoana dragă se poate alătura unor grupuri, organizații comunitare sau poate participa la evenimente locale cu vecinii, familia sau prietenii. Pe de altă parte, dacă vă gândiți că persoanei dragi i-ar fi mai bine într-un cămin de bătrâni, aflați că și aici socializarea joacă un rol crucial.

Iată câteva dintre principalele motive pentru care socializarea este esențială în rândul persoanelor vârstnice:

O stare de sănătate fizică mai bună

Persoanele care sunt active din punct de vedere social se bucură de o stare mai bună de sănătate fizică pe măsură ce înaintează în vârstă, ceea ce poate scădea tensiunea arterială, poate stimula sănătatea inimii, poate preveni obezitatea, precum și unele tipuri de cancer. Conexiunile sociale implică adesea puțină activitate fizică sau mișcare, ceea ce aduce beneficii sănătății osoase și previne artrita. Pe de altă parte, dacă nu se acordă suficientă importanță socializării și activității fizice, numeroase boli grave s-ar putea dezvolta, ceea ce face ca îngrijirea de sine să devină o provocare. Socializarea joacă un rol uriaș într-un cămin de bătrâni și face parte dintr-un program foarte echilibrat de îngrijire, conceput pentru a susține longevitate. Prin urmare, persoanele care fac parte dintr-un cămin de bătrâni sunt încurajate să se concentreze pe alimentație sănătoasă, pe exerciții fizice regulate, pe implicare mentală și pe alți factori importanți ai stilului de viață.

Longevitate sporită

În general, seniorii care beneficiază de un stil de viață activ din punct de vedere social trăiesc mai mult decât cei care se retrag de familie și prieteni, de adunări personale și de evenimente comunitare. Atunci când participă la întâlniri locale, discuții și tot felul de activități, seniorii rămân implicați, consolidându-și abilitățile cognitive și sporindu-și calitatea vieții. Drept urmare, își pot spori longevitatea.

Risc redus de depresie

Izolarea și plictiseala sunt probleme grave care pot afecta sănătatea mentală și emoțională a unei persoane vârstnice. Din acest motiv, căminele de bătrâni acordă o mare importanță socializării. Drept urmare, persoana dragă va fi înconjurată de oameni de vârste apropiate, cu interese similare, ceea ce ar putea să o ajute să construiască relații puternice. Compania altor persoane poate crește eliberarea de endorfine în organism și poate preveni eliberarea unor cantități excesive de cortizol și alți hormoni de stres. Provocările mentale și emoționale sunt comune pentru mulți adulți în vârstă, dar nu trebuie să le gestioneze singuri. Într-un cămin de bătrâni, persoana iubită poate duce o viață mai fericită și mai sănătoasă. Aici, persoanele vârstnice beneficiază de îngrijire echilibrată, care le încurajează să mănânce alimente hrănitoare, să facă exerciții fizice și să socializeze în mod regulat și să se concentreze pe alți factori de stil de viață care cresc speranța de viață.

Nu în ultimul rând, socializarea conduce la o sănătate mai bună a creierului. Participarea la activități sociale oferă un scop și un sentiment de apartenență, pe lângă faptul că activitățile în sine pot stimula mintea și îi pot permite persoanei dragi să își utilizeeze acele părți esențiale ale creierului responsabile de memorare, de vorbire și de gândire critică.