În fiecare an, aproximativ mii de oameni din România au un accident vascular cerebral. Accidentele vasculare cerebrale pot fi devastatoare, lăsând oamenii cu deficiențe de durată. Totuși, sunt și mulți oameni care reușesc o recuperare puternică aproape sau chiar completă. Ce factori influențează cât de bine se recuperează cineva după un accident vascular cerebral?
Unii dintre cei mai mari predictori ai unei recuperări bune sunt severitatea accidentului vascular cerebral și vârsta persoanei. Cu cât sunteți mai tânăr când aveți un accident vascular cerebral, cu atât sunt mai multe șanse să vă recuperați complet. Severitatea este, de asemenea, importantă – cu cât accidentul vascular cerebral produce mai multe daune, cu atât este mai greu de recuperat.
Cum se poate produce un accident vascular cerebral și cum afectează corpul
Un accident vascular cerebral se poate crea atunci când fluxul de sânge către creier este întrerupt. Acest lucru poate fi cauzat de o arteră blocată sau spartă sau de un cheag de sânge care ajunge la creier. Când se întâmplă acest lucru, celulele din creier încep să moară pentru că nu primesc oxigenul și nutrienții de care au nevoie.
Un accident vascular cerebral poate cauza probleme cu mișcarea, vorbirea, înțelegerea și vederea. De asemenea, poate provoca schimbări emoționale, cum ar fi depresia sau anxietatea. Cu cât primiți mai devreme asistență medicală după un accident vascular cerebral, cu atât sunt mai mari șansele de a vă recupera complet.
Procesul de recuperare
Majoritatea supraviețuitorilor accidentului vascular cerebral se recuperează bine. Mulți oameni revin la viața lor normală după câteva săptămâni sau luni. Dar pentru unii oameni, drumul spre recuperare este mai dificil. Poate dura mulți ani pentru a se recupera complet.
Nu există o modalitate corectă de a vă recupera după un accident vascular cerebral. Fiecare persoană este diferită și va progresa în propriul ritm. Cu toate acestea, există unele lucruri care sunt comune în procesul de recuperare.
Primul pas este de obicei să acceptați că ați avut un accident vascular cerebral și că veți avea nevoie de timp pentru a vă vindeca. Acest lucru poate fi dificil, mai ales dacă accidentul vascular cerebral a fost neașteptat. Este important să vă amintiți că este normal să vă simțiți triști, furioși sau frustrați. De asemenea, este important să acceptați ajutorul altora. Nu veți putea face totul pe cont propriu, așa că lăsați-i pe alții să vă ajute acolo unde pot.
Un ajutor profesionist și o recuperare rapidă după un AVC pot fi la îndemâna Dvs. într-o clinică kinetoterapie București unde veți fi direcționați către oameni competenți care vă vor ajuta în acest proces și vă vor oferi cele mai bune terapii pentru o recuperare cât mai rapidă.
La ce să vă așteptați fizic și emoțional în timpul procesului de recuperare
Procesul de recuperare fizică și emoțională după un accident vascular cerebral poate fi descurajantă. Este important să știți la ce să vă așteptați atât în timpul perioadelor de recuperare pe termen scurt, cât și pe termen lung.
Majoritatea oamenilor au nevoie de un anumit nivel de reabilitare fizică în urma unui accident vascular cerebral. Aceasta poate include lucrul cu un terapeut fizic pentru a îmbunătăți puterea, gama de mișcare și echilibrul. De asemenea, este important să urmați ordinele medicului pentru medicamente și alte terapii.
Procesul de recuperare emoțională poate fi la fel de provocator ca și reabilitarea fizică. Mulți oameni se simt copleșiți și frustrați în primele etape ale recuperării. Este important să aveți răbdare și să vă oferiți timpul necesar vindecării atât fizice, cât și emoționale. Acceptarea ajutorului de la familie și prieteni poate fi vitală în procesul de vindecare.
Este important să ne amintim că această călătorie de recuperare este unică pentru fiecare persoană.