Când vorbim despre bucătărie, este bine să ne concentrăm asupra corpurilor de iluminat pe care le vom alege pentru această încăpere, dar este important să nu uităm de locurile inferioare unde vom avea nevoie de lumină, precum zona din jurul chiuvetei și alte suprafețe de lucru. Și de ce nu, în interiorul dulapurilor.

Dacă masa din bucătărie este mai mică – rotundă sau pătrată, este bine sa alegi spoturi luminoase. Atunci când masa este mai mare sau dreptunghiulară sunt bune corpuri de iluminat pe care le alegi să fie liniare pentru a ilumina bine întreaga masă.

Spoturi – Criterii de alegere

În cea mai mare parte, spoturile sunt elemente încorporate într-un tavan suspendat. Avantajul este compactitatea și performanța lor ridicată. Atunci când alegi, trebuie să acorzi atenție calității materialelor utilizate în procesul de fabricație. De exemplu, spoturile moderne și elegante se disting prin designul lor original, care poate fi selectat în funcție de caracteristicile interioare, durabilitate și fiabilitate. Ca element auxiliar pentru unele dispozitive de iluminat, poți achiziționa console speciale care îți vor permite să reglezi intensitatea luminii, să stingi și să aprinzi lumina de oriunde în încăpere. La alegere, este important să pregătești un proiect al încăperii în care vor fi montate dispozitivele. Cu cât suprafața bucătăriei este mai mare, cu atât spoturile LED ar trebui să fie mai puternice.

Spoturi – caracteristici

Spoturile pot completa sau chiar înlocui un candelabru central de tavan. Principalul plus, este că îți permit să faci iluminarea din bucătărie uniformă, difuză, moale, atât separat, cât și în combinație cu un candelabru sau cu iluminare led. O lampă de tavan obișnuită creează umbre fără iluminare suplimentară și astfel îngustează vizual spațiul. Spoturile pot oferi iluminat primar și decorativ. Fiecare dintre dispozitivele instalate este capabil să ilumineze nu mai mult de doi metri pătrați dintr-o camera. Dispozitivele moderne sunt rezistente la foc și, prin urmare, pot fi utilizate în combinație cu orice finisaj. Iar corpul lor este realizat din material rezistent la umiditate, ceea ce face ca acesta să reziste cu ușurință la umiditate ridicată. Există modele cu un aranjament intern sau extern al becului, care oferă lumină direcțională sau difuză. Cu cât designul spoturilor este mai simplu, cu atât este mai ușor să ai grijă de ele – să speli grăsimea, praful etc. Pentru tavanele extinse, este mai bine să alegi spoturi rotunde.

Spoturile cu led sunt foarte populare. Sunt economice și consumă foarte puțină energie electrică și practice, nu se încălzesc. Prin urmare, spoturile pot fi utilizate în combinație cu o mare varietate de finisaje, iar amplasarea lor, chiar și în apropierea materialelor inflamabile, nu va provoca un incendiu. De asemenea, spoturile încastrate pot fi rotative sau fixe. Diferența este că spoturile pivotante îți permit să schimbi direcția luminii. Poți extinde vizual o bucătărie mică, îngustă sau alungită instalând un grup de mai multe lămpi de-a lungul centrului și pe ambele părți ale tavanului unei bucătării înguste sau alungite. Adică scopul principal este de a umple spațiul cât mai uniform cu lumină caldă, difuză, fără umbre.