Pentru a înțelege mai bine tehnicile ortodonției la copii si ce tipuri de aparate dentare se potrivesc, putem începe mai întâi de la etimologia cuvântului „ortodonție”.

Ce este ortodonția?

Într-adevăr, acesta provine din două cuvinte grecești distincte: orthos care înseamnă drept și odontos care se referă la dinți. Prin urmare, ortodonția își propune să ofere dinților o ordine, o armonie. Acest lucru este, desigur, estetic, dar și funcțional, mai ales în cazul ortodonției copiilor, așa cum vom vedea.

Îngrijirea la o vârstă foarte fragedă, uneori de la 6 sau 7 ani, poate face posibilă anticiparea cazurilor care ulterior s-ar dovedi a fi mult mai complexe. Acest câmp al ortodonției se numește ortodonție interceptivă .

Ortodonție preventivă și ortodonție interceptivă: o consultație de la o vârstă fragedă face posibilă intervenția în amonte cu tratamente ortodontice mult mai ușoare.

Ortodonția este uneori recomandată pentru sănătatea bucală a copilului. De fapt, este foarte frecvent ca acesta să aibă probleme de aliniere sau malocluzii, care pot duce rapid la blocaje sau la un depozit accentuat de tartru.

Malocluziile pot avea mai multe origini, asupra cărora poti acționa mai mult sau mai puțin anticipând. Pot exista malocluzii de origine genetică, dar și legate de obiceiuri. Într-adevăr, modul în care copilul mănâncă, suge degetul mare sau pătura și poziția limbii sale, poate influența formarea și alinierea dinților.

De la ce vârstă să faci ortodonția la copii?

Pentru a evalua relevanța unui tratament ortodontic interceptiv, este recomandabil să faci o programare pentru o primă consultație cu ortodontul de la vârsta de 5 sau 6 ani. În timpul acestei întâlniri, ortodontul îți va spune dacă el crede că tratamentul va fi necesar sau nu.

Consultația poate, de exemplu, să dezvăluie importanța tratamentului precoce în contextul maxilarului inferior foarte încastrat; în acest caz, tratamentul trebuie început astfel încât lucrurile să nu se înrăutățească mai târziu. De asemenea, ortodontul poate recomanda inițierea unui tratament ortodontic timpuriu (în jur de 6 ani) deoarece copilul întâmpină unele probleme nu atât legate de morfologia sa, cât și de obiceiurile sale (suptul degetului mare).

Ortodonția copiilor: aparate dentare

În multitudinea de tipuri de aparate dentare, aparatele mobile și fixe pe care ortodontiștii le folosesc din ce în ce mai mult, există încă proceduri și aparate dentare tradiționale. Într-adevăr, brackeți metalice tradiționali (dispozitiv cu mai multe atașamente) continuă să fie utilizate și sunt considerate în continuare de ortodonți ca o modalitate excelentă pentru copii și adolescenți de a-și corecta alinierea dinților.

Aparatele dentare sunt evident mult mai evidente decât alinierile Invisalign și nu sunt detașabile (care pot provoca dureri la început și necesită o igienă orală impecabilă). Cu toate acestea, ele rămân o tehnică care este încă foarte răspândită.

Acestea sunt „brackets” (partea metalică care se atașează la partea exterioară a dintelui și care este denumită în mod obișnuit un inel) care sunt conectate printr-un arc metalic pentru a permite dinților să se miște și să le aducă împreună. Pentru a se poziționa diferit. Vor corecta astfel poziția proastă a dinților pe toată durata tratamentului ortodontic pentru copii.