Arta florală este de a face compoziții din flori proaspete sau uscate, de frunze, ramuri, iarbă sau alt element natural care apar, cum ar fi spume, lemn, fructe uscate, semințe, etc.. Un aranjament floral poate fi realizat clasic în vază, dar și într-un mod mai original, în formă de coroană  sau pe suport de exemplu daca este o compoziție care nu necesită apă. De asemenea, poți alege arta Ikebana pentru o compoziție rafinată și ușoară, care va pune în valoare vaza, precum și plantele.

Aranjamente florale de succes: echilibru fizic și vizual și proporții

Atunci când comanzi un aranjament floral dintr-o florărie online, ai posibilitatea de a-ți compune singur buchetul de flori. Un aranjament floral trebuie sa respecte echilibrul vizual pentru a fi placut ochiului. Echilibrul vizual in arta florala este asigurat de alegerea și buna distribuție a plantelor. Nu înseamnă neapărat simetrie. O floare mare poate fi echilibrată vizual printr-un set de flori mici. Echilibrul fizic este de asemenea important, de data aceasta pentru ca ținerea buchetului sau a compoziției să se țină bine în poziția în care se dorește să-l pună acolo. O compoziție trebuie și ea proporționată în funcție de mediul ei. Proporția asigură echilibrul vizual și fizic, prezentând o inconsecvență între conținut și recipient.

Aranjamente florale de succes: cantitatea de plante

Cantitatea de plante folosită în compoziția ta va determina caracterul său volubil sau mai stabil. Compozițiile realizate cu plante apropiate unele de altele oferă o redare vizuală completă și statică. Compozițiile mai aerisite conferă o senzație de volubilitate și lejeritate. În plus, pentru aranjamentele și buchetele de mai puțin de o duzină de flori, este de preferat ca echilibrul să folosească întotdeauna un număr impar de elemente. Poți să te bazezi mereu pe sfatul floristului dintr-o florărie online.

Aranjamente florale de succes: culori

Culoarea aduce profunzime și emoție compoziției. Cu toate acestea, nici nu se poate realiza nicio combinație de culori. Pentru compozițiile tale, trebuie să asociezi culorile în funcție de roata cromatică asociind:

  • Culori complementare: se găsesc față în față pe roata culorilor. Aceasta alegere aduce maximum de contrast pentru o creație foarte luminoasă.
  • Culori analoge: se găsesc învecinate pe roata culorilor. Pot tinde spre cald sau rece.
  • Culori monocromatice: Acestea sunt culorile aceluiași ton. Este o combinație de nuanțe de culoare, destul de calde vizual.

Aranjamente florale de succes: alegerea plantelor (forme, dimensiuni și texturi)

Armonia în arta florală este determinată și de alegerea plantelor una peste alta. Este interesant să combini diverse forme pentru a produce un efect de contrast. Găsești:

  • Forme liniare: subțiri și lungi, dau înălțime compoziției
  • Forme înțepătoare: oferă un efect de mișcare
  • Forme rotunde: servesc ca elemente principale și prinde prima privire
  • Materiale de umplutură: sunt folosite pentru trecerea între elementele rotunde și liniare precum și pentru umplerea compoziției.

Dimensiunea plantelor este, de asemenea, un element de luat in calcul in  creatie. Frunzele mari, lucioase așezate la baza unui buchet pot echilibra un aranjament floral mare. De asemenea florile mari sau elementele rotunde asezate la baza  compozitiei dau o senzatie de stabilitate compoziției tale. În schimb, elementele vegetale mici dau o impresie de lejeritate  și un sentiment de creație sălbatică.